Apotheek Mieke Bouttelisier

051 22 60 98

Apotheek Sint-Michiel

051 20 06 55

Van pillen tegen hoge bloeddruk tot antidepressiva. In Belgische apotheken zijn momenteel 426 geneesmiddelen niet beschikbaar. Sommige zullen zelfs dit jaar niet meer aangevuld worden. Een nieuwe wet die zaterdag van kracht wordt, moet die tekorten in de toekomst beperken. Want helemaal wegwerken, dat lijkt een utopie. “Dit kan mensenlevens kosten.”

Over welke soort geneesmiddelen het vooral gaat, daar is volgens experts geen lijn in te trekken. Het gaat om zowat alle medicijnen. Soms tijdelijk, soms voor langere periodes. In de meeste gevallen levert het onbeschikbaar zijn van bepaalde geneesmiddelen overigens geen problemen op als er therapeutische alternatieven bestaan, zeggen artsen.

Grotere verpakking
“Maar soms is het geneesmiddel slechts beschikbaar in een bepaalde dosering of in een bepaalde vorm. In zeldzame gevallen kan onbeschikbaarheid wel een probleem zijn voor de behandeling van sommige patiënten. Wanneer het echt niet te vinden is. Desnoods kan het geneesmiddel uit het buitenland worden ingevoerd. Bij kritieke onbeschikbaarheden komt een speciale Task Force samen om oplossingen geval per geval uit te werken”, zegt het FAGG.
Dat de tekorten door de nieuwe wet helemaal zullen weggewerkt worden, lijkt onwaarschijnlijk. “Maar het zal alleszins voor een flinke verbetering moeten zorgen”, klinkt het nog.

Vandaag mankeren apothekers 426 soorten geneesmiddelen, al moet dat aantal een beetje genuanceerd worden, zegt het geneesmiddelenagentschap nog. Soms is een bepaald medicijn niet beschikbaar in verpakkingen van tien pilletjes, maar wel in dozen van dertig of vijftig pillen. Die kosten dan wel een pak meer. Bovendien: als de dokter voorgeschreven heeft dat je gedurende vijf dagen twee pilletjes per dag moet slikken, heb je nadien ook een hoop medicijnen over.

Bron: Het Nieuwsblad online